Data en energiemanagement met Gebouwautomatisering – 3 Cases
We zijn in het tijdperk beland van slimme gebouwen. Dit transformeert de integratie van data en energiemanagement, met de essentie van gebouwautomatisering. Deze synergie staat aan de voorgrond van het creëren van nieuwe dimensies in gebouwbeheer en leefbaarheid. Dus hoe gaat dit precies in zijn werking? Aan de hand van drie voorbeeldcases nemen we deze evolutie hier in het kort door.
Case 1: Een slim kantoor in Amsterdam
In hartje Amsterdam zien we steeds meer ultramoderne kantoorpanden uit de grond poppen. Dit soort gebouwen zijn uitgerust met talloze vormen van gebouwautomatisering die elke minuut data verzamelen over de interne omstandigheden: temperatuur, luchtvochtigheid, lichtniveaus en zelfs het aantal personen in elke ruimte.
Dankzij gedetailleerde data-analyse wordt het energieverbruik geoptimaliseerd. Zo detecteert het systeem wanneer een vergaderruimte onbezet is: de verlichting dooft en de klimaatregeling schakelt terug naar een energiebesparende stand. Naargelang de aanwezigheid en wensen van medewerkers, stemt het systeem gedurende de dag de binnenomgeving hier naadloos op af.
Resultaat? Het biedt potentie voor aanzienlijke energiebesparingen en werknemerstevredenheid!
Case 2: Een groen hotel in Barcelona
Eco-vriendelijke hotels zijn hot, en ook de stad Barcelona heeft duurzaamheid steeds hoger in het vaandel staan. Naast zonnepanelen en groene daken, zien we dat er steeds meer geavanceerde gebouwautomatiseringssystemen worden ingezet die data en energiemanagement integreren.
Bijvoorbeeld, gasten kunnen met een app hun kameromstandigheden regelen. Maar hier stopt de innovatie niet. Op basis van de verwachte bezetting en de weersvoorspellingen optimaliseert het systeem ook de energieconsumptie. Op een zonnige dag kan overtollige energie van de zonnepanelen bijvoorbeeld worden opgeslagen voor gebruik tijdens piekuren in de avond!
Hotels die hun milieubewustzijn in de praktijk willen opvoeren, kunnen met dergelijke technologieën hun CO2-voetafdruk doen verminderen en de energiekosten flink reduceren.
Case 3: Een slimme campus in Singapore
Singapore is een vooruitstrevend land met een hypermoderne infrastructuur. En dat is ook te zien aan slimme universiteitscampussen in Singapore, een indrukwekkende verzameling van auditoria, labs, hostels en eetplekken. Maar hoe kunnen deze precies efficiënt worden beheerd?
Het is te danken aan een combinatie van data-analyse en gebouwautomatisering die verscheidene campussen voorlopers hebben gemaakt op het gebied van intelligent energiebeheer. Elk gebouw staat in constante dialoog met het hoofdsysteem, dat reageert op actuele gegevens. Zo merkt het systeem op wanneer er meer koeling nodig is in het auditorium, terwijl omliggende collegezalen minder bezet zijn en daar de energievoorziening juist kan worden verminderd.
Het is op dit soort manieren dat geavanceerde technologie en data-gestuurd beheer een evenwicht creëren en er meer mogelijkheden zijn om proactief op duurzaamheid in te spelen.